Wat is nu eigenlijk een Trojan Horse?

De term "Trojan Horse" of "Paard van Troje" stamt uit de 12e eeuw voor Christus tijdens de Trojaanse oorlog. Toen de Grieken deden alsof ze de strijd opgaven tegen Troje, schonken ze Troje een reusachtig houten paard dat onopvallend gevuld was met krijgers. Het paard werd door de Trojanen binnen de stadsmuren gebracht. ’s Nachts verlieten de Griekse krijgers het houten paard om de poorten van de stad van binnenuit te openen, zodat het Griekse leger de stad kon binnendringen.

In feite gebeurt er precies hetzelfde met de pc die besmet is/wordt met een Trojan. Een Trojan Horse bestaat uit 2 programma’s. Een client en een server. De client wordt door de aanvaller gebruikt om de pc binnen te dringen. De server wordt (zonder dat u het door heeft) op de pc geïnstalleerd, zodra u een geïnfecteerd bestand opent. Vervolgens is de harde schijf beschikbaar voor iedere goed- of kwaadwillende aanvaller, die met behulp van een heel simpel programma de pc binnen kan dringen. Zodra u inlogt op het Internet, krijgt u van uw internetprovider een IP nummer toegewezen. In feite het adres inclusief huisnummer waarop u tijdens het surfen te vinden bent.

Internetters met een vast IP nummer, krijgen altijd hetzelfde nummer toegewezen. Met een vast IP nummer bent u een makkelijker slachtoffer dan met een dynamisch IP nummer. Kabel internetters zijn daarom een makkelijker prooi, omdat ze aan hun IP nummer altijd terug te vinden zijn. Ook een aantal gewone Internet providers bieden hun cliënten een vast IP nummer aan. Denk nou niet dat u niets te vrezen heeft wanneer u een dynamisch IP nummer heeft. De aanvaller kan op willekeurige IP reeksen zoeken naar geïnfecteerde machines.

Het probleem van een Trojan is dat u geen whizz-kid hoeft te zijn, om andermans systeem binnen te dringen. Het hacken is gebruiksvriendelijk gemaakt. Realiseer u wel dat het gebruik van Trojan Horses illegaal is, en in sommige gevallen tot juridische vervolging kan leiden. Ook kunnen sommige "slachtoffers" met behulp van speciale zoekmachines en gelogde IP nummers, zelfstandig de identiteit (naam, e-mail, etc.) van de aanvaller achterhalen. Soms wordt de service provider van de aanvaller ingelicht, waarna de Internet account meestal na een waarschuwing geblokkeerd wordt.

Wat kan een Trojan Horse veroorzaken?

 1. De CD-rom lade met een bepaalde regelmaat openen en dicht doen.
 2. Een bepaald .JPG of .BMP bestand projecteren.
 3. De linkermuisknop als rechtermuisknop laten werken en andersom.
 4. Programma's starten.
 5. Een geluidsbestand laten horen.
 6. De muiscursor besturen.
 7. Het slachtoffer vragen stellen.
 8. Uw browser bedienen.
 9. Meetypen in (bijvoorbeeld) de tekstverwerker.
 10. Het systeem opnieuw laten starten of uw Internet verbinding stoppen.
 11. Als u een microfoon aangesloten heeft kan de aanvaller horen wat u zegt.
 12. Het toetsenbord blokkeren.
 13. Bestanden uploaden/downloaden van de PC.
 14. Bestanden toevoegen/verwijderen of je systeem laten crashen.
 15. De webcam activeren
 16. Enzovoort, enzovoort...

 

Bestrijding van Trojan Horses

Zorg voor een goede virusscanner en voer minstens 1 keer per week een update en een scan uit. Dit updaten en scannen is belangrijk, omdat het aantal verschillende Trojans drastisch toeneemt. Neem nooit "snoep van vreemden aan". Ofwel, download geen bestanden van vreemden of bestanden die u niet vertrouwt. Vaak worden Trojans in nieuwsgroepen gepost of aangeboden op ICQ of IRC. Zelfs wanneer u over een goede virusscanner beschikt, kan uw pc besmet worden door Trojan Horses die nog niet bekend zijn.

 

Uitleg

Wat is een computer virus eigenlijk?

De computer heeft spyware wat betekent dit?

Wat zijn Hackers, wie zijn dat en wat doen ze precies?


 


HomewerkwijzeComputer hulplijn openingstijdenKlantervaring computer helpdeskPrijsinformatie computer hulplijnContact met de computer hulplijn
computer hulplijn